Loading...

Psihoterapie

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar situat la granița dintre psihologie și medicină. Reprezintă o modalitate de tratament axată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări psihice, stări de suferință psihosocială sau psihosomatică, comportamente disfuncționale.

Copii și adolescenți

Asociația Română de Psihologie Toriani oferă psihoterapie copiilor și adolescenților care se confruntă cu o gamă largă de probleme ca: dificultăți la școală; confruntarea cu o boală gravă; efectele neglijării, abuzului, traumelor; dificultăți în relațiile cu ceilalți; conflictul între generații; separarea sau divorțul părinților; pierderea unei persoane importante din viața lor; dependențe, etc.

În cadrul psihoterapiei cu copii și adolescenți, dintre obiective amintim:

  • Învățarea unor abilități de a face față cât mai bine schimbărilor legate de vârstă sau problemelor cu care se confruntă
  • Înțelegerea propriilor emoții, exteriorizarea lor și învățarea unor strategii de a face față emoțiilor negative
  • Formarea unor abilități de relaționare cu ceilalți copii, adolescenți și cu adulții
  • Formarea și consolidarea unei imagini de sine pozitive
  • Dezvoltarea responsabilității pentru propriile acțiuni și decizii
  • Formarea unor atitudini pozitive față de lume și de ceilalți

Procesul de psihoterapie va fi adecvat vârstei copilului sau adolescentului, va ține cont de perioada de dezvoltare , emoțională, socială și biologică în care se află acesta, dezvoltare cognitivă.

Va încuraja copilul / adolescentul să-și exploreze sentimentele și să și le exprime pentru ca gândurile și sentimentele care rămân neexteriorizate tind să devină foarte intense și pot genera o serie de probleme pe termen lung.

De asemenea, psihoterapia va garanta un spațiu securizat în care se poate vorbi despre lucruri dificile, mai ales ca adolescenții și copiii găsesc deseori ca fiind mai greu sa vorbească cu adulții care sunt semnificativi pentru ei, deoarece vor să-i protejeze și se simt responsabili de reacțiile lor.

Adulți

Asociația Română de Psihologie Toriani oferă psihoterapie individuală tuturor adulților și persoanelor aflate într-un impas existențial. Psihoterapia integrativă reprezintă o miscare terapeutică în psihologie, potrivit căreia o psihoterapie eficientă trebuie să facă uz de elemente teoretice și tehnici aparținând mai multor școli terapeutice pentru a corespunde cât mai bine și sănătos pe fondul mental, emoțional, fizic și relațional al persoanei.

Spre deosebire de celelalte forme terapeutice, psihoterapia integrativă este flexibilă, creativă și adaptabilă la problematica fiecărui pacient. Astfel, cei care apelează la acest mod de terapie, au ocazia de a schimba felul în care simt și interacționează, de a recadra și a gestiona stări conflictuale, blocaje, frustrări și de a aborda strategii noi și creative de dezvoltare și vindecare personală.

Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort și siguranță, facilitând deschidere către un dialog verbal și non-verbal în limite strict confidențiale, în care psihoterapeutul și clientul creează împreună relația terapeutică. Beneficiul psihoterapiei integrative este de a oferi un spațiu liber, lipsit de prejudecăți, în care toate problemele, ideile, emoțiile clientului își găsesc dreptul la exprimare, analiză și înțelegere.

În urma și pe parcursul psihoterapiei individuale, dintre scopuri și beneficii amintim:

  • Eliberarea de simptomatologie
  • Îmbunătățirea pe termen lung a stării de spirit
  • Creșterea stimei de sine, a valorii personale, a încrederii în sine și a asertivității
  • Recăpătarea controlului asupra vieții personale (empowerment)
  • Dezvoltarea unor relații mai armonioase, mai sănătoase cu familia, partenerii de viață, prietenii, colegii
  • Un echilibru și congruență între sinele autentic, imaginea de sine și percepția altora despre tine
  • Dezvoltarea capacității de a deveni autentic

Cupluri și familie

Familia/ cuplul dumneavoastră poate fi cea mai importantă sursă pe care o aveți de confort și dragoste, dar poate fi și cea mai importantă sursă de durere și suferinta. O criză de sănătate, probleme legate de serviciu, de comunicare, probleme legate de copii, de dependente, tulburări sexuale, etc. pot amenința să vă despartă familia/ relația de cuplu, să o dezbine. Terapia de familie/ cuplu vă poate ajuta să treceți peste aceste momente, să le întelegeți, să vă înțelegeți și să găsiți soluții pentru problemele apărute, poate repara relații încordate care există între membrii familiei/ cuplului și poate îmbunătăți modul în care funcționează familia/ cuplul dumneavoastră ca un tot unitar.

Terapia de familie/ cuplu este o forma de psihoterapie care aduce împreună membrii unei familii/ cuplu pentru a rezolva problemele pe care ei le au în comun, pe care le au in RELAȚIE. Principalul scop al psihoterapiei de familie/ cuplu este modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare și relaționare dintre membri şi obținerea unor stiluri noi și eficiente. Acest lucru se obține prin clarificarea și înţelegerea de către membrii familei/ cuplului a propriului comportament.

Asociația Română de Psihologie Toriani invită la psihoterapie de familie/ cuplu pe oricine își dorește să “repare” anumite relații care nu mai funcționează bine și în care au apărut situații ca:

  • probleme în căsnicie
  • divorț
  • tulburări alimentare (anorexie nervoasă, bulimie, etc.)
  • abuz de substanțe
  • depresie sau tulburări bipolare
  • probleme cronice de sănătate (astm, cancer, etc.)
  • pierderea unei persoane apropiate
  • traume legate de un eveniment
  • stress profesional
  • probleme de dinamică sexuală;
  • îmbunătățirea “abilităților” de a fi părinte
  • abuz emoțional sau fizic
  • probleme financiare și altele
Inevitabil, când intrăm într-o relaţie intimă, ne sunt puse la încercare vechile modalităţi de comportament pe care le foloseam zi de zi. Acum însă, ele nu ne mai sunt de folos, deoarece ele erau eficiente doar pentru noi şi eventual pentru familia din care provenim. Când doi oameni trăiesc împreună, se îmbină de fapt două tipuri de concepţii despre viaţa de cuplu şi familie, fapt care de cele mai multe ori dă naştere la tensiuni şi conflicte, fiecare crezând că modul său de acţiune este cel potrivit. Astfel, psihoterapeutul are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor si va ajuta cuplul să îşi mobilizeze resursele, calităţile pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă.

Dezvoltare personală

Dacă citiți aceste rânduri , probabil vă numărați printre cei care caută să se dezvolte și să se perfecționeze, așa că nu va rămâne decât să aflați care sunt punctele dvs de dezvoltare și să vă alăturați acelor oameni care să vă provoace și să vă ajute să creșteți. Din acest motiv Asociația Română de Psihologie Toriani vă invită la acest proces de învățare prin care dobândim anumite deprinderi, cunoștințe și competențe, ceea ce facilitează curiozitatea descoperirii și nevoia permanentă de autocunoaștere și evoluție interioară.

Dezvoltarea personală este, fără doar și poate, un proces de învățare și, pentru ca învățarea să se produca, sunt necesare diverse resurse, metode și un cadru de desfasurare. Astfel, în funcție de natura și de obiectivul învățării, putem alege să fim autodidacți, să citim pe cont propriu anumite materiale, sa exersăm individual sau să apelăm la diverși specialiști în domeniu care să ne ofere suport și instruire sau, bineînțeles, toate cele de mai sus.

Dincolo de aceste metode și cadre de învățare, dezvoltarea personală implică mai întâi parcurgerea unor pași:

  1. Cunoașterea bagajului de trăsături și caracteristici personale (de la caracteristici biologice și trăsături fizice până la valori, principii de viață și comportament). Dacă nu știi cine ești e puțin probabil sa stii cine vrei sa fii si cum anume te poți dezvolta.
  2. Asumarea faptului că nu ești perfect(ă). Te poți cunoaște relativ bine și cu toate acestea să consideri că ești o persoană “desăvârșită” ce nu necesită retușuri! Fără îndoială, dezvoltarea personală nu își are locul în acest caz. Fiecare dintre noi are talente, puncte forte și trăsături pozitive. Cu toate acestea, e puțin probabil ca mama natură să ne fi înzestrat cu acea combinație perfectă de caracteristici care să ne ajute să ne adaptăm la un mediu în permanență mișcare. Dacă vrei să progresezi într-un mediu care, la rândul lui, progresează și se transformă constant în orice domeniu de activitate, e important să-ți construiești și tu, la rândul tău, un sistem personal de actualizare.
  3. Depunerea unui efort conștient și constant. Dacă ai trecut cu atenție prin primii 2 pași, ar trebui să poți identifica cu ușurință ariile în care dorești să te dezvolți. Fie că îți propui să slăbești 20 de kg, să înveți limba japoneză sau să comunici asertiv, va trebui să îți asumi acest angajament și să faci ceva în privința asta zi de zi. Astfel, vei avea nevoie de un plan cu termene limită care să te mențină pe traiectoria corectă și de un sistem de recompense și penalizări care să te țină motivat pe tot parcursul dezvoltării tale în acea arie.

Toate aceste etape se pot repeta ciclic într-o spirală continuă care implică:

  • Descoperirea unor noi ipostaze ale propriei persoane
  • Reconștientizarea faptului că există loc si de mai bine
  • Acțiunea de a începe dezvoltarea într-o nouă arie
Deși e un proces foarte personal, cel mai adesea implică și o componentă socială. Ai nevoie de o interacțiune socială care să te împingă, într-o manieră mai mult sau mai puțin voluntară, să te dezvolți. Poate fi vorba de grupul de prieteni sau colegi, de un antrenor, etc. Poți astfel să apelezi la o prietenă care vrea să scape de kilogramele în plus și să parcurgeți împreună un program de exerciții și dietă; poți să apelezi la un club de limbă și cultură japoneză sau sa te înscrii la un curs de comunicare asertivă. Dar poți, totodată, să stai în preajma acelori oameni care investesc într-un anumit domeniu și de la care poți învăța, te poti inspira sau poti evolua acolo unde Sinele tau stie (sau nu, inca!) ca poate ajunge.
Top